Icom IC-7300 instellingen digitale modus & EasyPal settings

ic-7300-gegevens-mod
ic-7300-usb-d-filter1

Dit bericht is voor het laatst herzien: 01/21/2018

Dit bericht toont de instellingen die ik gebruik met mijn IC-7300 voor digitale modi via de USB-verbinding van de 7300 naar een Windows-computer. (bijv. BPSK31 met Ham Radio Deluxe Digital Master 780, fldigi, WSJT-X) Deze instellingen lijken even goed te werken met de meeste digitale modi en software voor digitale modus. Deze instellingen kunnen verschillen voor DXLab Commander en Ham Radio Deluxe.

Het is het gemakkelijkst om de IC-7300 aan te sluiten met een enkele USB-kabel. Zorg ervoor dat u eerst de Icom USB-driver downloadt en installeert voordat u uw 7300 voor de eerste keer op de Windows-computer aansluit. Windows zal proberen om automatisch zijn eigen stuurprogramma te installeren als je gewoon de USB-kabel van de 7300 op de computer aansluit, en die werkt niet met de Icom USB-interface.

Gebruik in dit artikel de context om onderscheid te maken tussen USB (PC Universal Serial Bus) en USB (Upper Side Band).

Stel uw IC-7300 in voor digitale modi

Connectors-instellingen

Open het menu Instellingen -> Connectoren. Er zijn 4 belangrijke instellingen.

 1. USB AF-uitgangsniveau – 40%. Dit heeft invloed op het audioniveau dat door uw computer wordt gehoord. Afhankelijk van uw software wilt u dit misschien wijzigen. Voor WSJT-X heeft deze waarde invloed op de
 2. USB MOD-niveau – 40%. Stel dit zo in dat u tijdens het verzenden een minimale ALC-meterstand krijgt. Dit zou ervoor moeten zorgen dat u een schoon uitgangssignaal heeft. Deze waarde kan variëren afhankelijk van uw software. De waarde is ook gerelateerd aan uw uitgangsvermogen. Zie de onderstaande beschrijving van het uitgangsvermogen.
 3. GEGEVENS UIT MOD – Mic. Deze optie vertelt uw IC-7300 welke audio-invoerbron (modulatie) moet worden gebruikt als de DATA-modus is uitgeschakeld. Dit is normaal gesproken uw microfoon (MIC) in normale USB / LSB-modi. Merk op dat de versies van de 7300-firmware na eind 2017 een optie hebben toegevoegd voor deze instelling genaamd MIC, ACC. Deze nieuwe optie was technisch niet nodig, maar veel mensen waren in de war door de opties DATA OFF en DATA (ON) en kregen geen audio bij het schakelen tussen de digitale en microfoonmodi. De MIC-instelling is echt “correct”.
 4. DATA MOD – USB. Gebruik de USB-connector om uw audio van uw computer te halen in de datamodus (USB-D).
 5. CI-V – Deze instellingen hebben betrekking op de USB-besturingsinterface en worden bestuurd door de setup van uw digitale software. Ze zijn gerelateerd aan het ICOM USB-poortstuurprogramma dat u moet installeren voor Windows, het seriële COM-poortnummer dat uiteindelijk wordt gebruikt voor uw specifieke pc en de baudrate die u besluit te gebruiken. Deze worden meestal in detail beschreven voor elk digitaal besturingsprogramma dat u gebruikt, en kunnen zo worden ingesteld dat al uw software met uw IC-7300 praat.
  Opmerking: de instelling van de CI-V USB-poort moet worden ingesteld op “Link to [REMOTE]”. Deze instelling lijkt vereist te zijn voor de meeste softwareprogramma’s die de CI-V-functie gebruiken. Een neveneffect hiervan is dat de CI-V USB-baudsnelheid wordt beperkt tot 19200. U wilt de hoogst mogelijke baudsnelheid.
Connectoren-1
AF-uitgangsniveau 40% (zie tekst)
usb_mod_40
USB MOD-niveau, DATA UIT MOD

DATA MOD USB

Gebruik USB-D-modus

Als u nu een digitale modus gebruikt, moet u de USB-D-modus gebruiken. (Klik op het Mode-label in de linkerbovenhoek, selecteer USB en selecteer DATA.) De USB-D-modus is nodig zodat de DATA MOD-optie werkt zoals verwacht. U kunt er ook een aangepast filter voor BPSK31 mee definiëren.

ic7300-usb-d-mode
Gebruik USB-D voor digitale modi.

U kunt de filters (1-3) instellen voor elke modus (USB, USB-D, AM, enz.). De standaardinstelling voor de datamodi is erg smal, en dit werkt niet goed voor BPSK31. Verander dus het USB-D-filter 1 door lang op de FIL1-  knop op het scherm te drukken en stel de BW in op 3.0K of breder. Als alternatief, als u RTTY of andere smallere modi gebruikt, kunt u in plaats daarvan FIL2 of FIL3 gebruiken voor BPSK31.Stel USB-D FIL1 in op 3.0k.

Andere belangrijke instellingen

 • Geen compressie – dit zou automatisch moeten worden uitgeschakeld wanneer u zich in de USB-D-modus bevindt. U kunt op het FUNCTION-scherm controleren – COMP moet zijn uitgeschakeld.
 • Geen notch-filter – druk op de NOTCH-knop totdat deze UIT is
 • NB (ruisonderdrukking) en NR (ruisonderdrukking) beide UIT .
Functie-instellingen
Waarden voor AGC, NOTCH, NB, NR voor digitale modi.

Verminder uw zendvermogen

Vergeet niet om uw RF-uitgangsvermogen te verminderen wanneer u zich in digitale modi bevindt. Het effectieve uitgangsvermogen wordt bepaald door een combinatie van drie instellingen:

 1. Het uitvoervolume van de audio-uitgang van uw computer (microfoon). Dit is uiteindelijk de beste manier om uw RF-uitgangsvermogen te regelen. Uw software voor digitale modus moet een optie of instelling op het scherm hebben om dit niveau te wijzigen. WSJT-X heeft bijvoorbeeld een verticale schuifregelaar rechtsonder met het label “Pwr”. Dit regelt uw uitgangsvermogen door het audioniveau te regelen dat naar de IC-7300 wordt geleverd. Er zijn vergelijkbare instellingen voor fldigi.
 2. Als u het RF-uitgangsvermogen regelt door het audioniveau op de computer te gebruiken, zou u een bruikbaar constant niveau moeten kunnen kiezen voor het USB MOD-niveau. Ongeveer 40% lijkt goed te werken.
 3. U kunt ook het RF-vermogen van de IC-7000 (ingesteld met de fysieke MULTI-knop) op 100% laten staan. Als u geen gemakkelijke bediening van het RF-vermogen via de digitale software hebt, kunt u in plaats daarvan gewoon de MULTI-knop gebruiken om uw RF-vermogen in te stellen op 30%, wat ongeveer 30 watt zal zijn.

Merk op dat u waarschijnlijk wilt werken met de meter ingesteld op S / Power Out om uw RF-uitgangsvermogen te bewaken. Onthoud dat je niet meer dan ongeveer 30 watt nodig hebt om contacten te leggen, en veel mensen werken graag met nog minder stroom.

Vermogen
Power Ouput Level: ongeveer 30 watt

Bewaar uw instellingen

Waarschijnlijk zult u uw 7300 voor andere bedieningsmodi gebruiken. De instellingen die zijn beschreven voor digitale modi zijn niet optimaal voor SSB of CW. Gelukkig kun je al je instellingen opslaan in een benoemd bestand op de SD-kaart. Het wordt dan een eenvoudige zaak om uw instellingen voor verschillende modi te laden.

Gebruik Menu -> Set -> SD Card -> Save Setting -> <> om op te slaan. Gebruik niet de standaardnaam – maak een verklarende naam voor uw instellingenbestand – Digitale modi, USB, enz.

Gebruik Menu -> Set SD Card -> Load Setting om te herstellen. Kies vervolgens het instellingenbestand voor de juiste modus.

Speciaal voor Easypal:

IC 7300 commands Action


FEFE94E01A0601FD (Data mode on)
FEFE94E0164501FD (TX Monitor on)
FEFE94E01C0001FD (TX/Send)
FEFE94E01C0000FD (RX/Receive)
FEFE94E0164500FD (TX Monitor off)
FEFE94E01A0600FD (Data mode off)

Meer details over stroomvoorziening en ALC-bediening

Er zijn andere tutorials op internet over het regelen van het uitgangsvermogen van uw digitale modus. Een goede is te vinden op: De zelfstudie over audio- en verzendinstellingen van de N7XGR